Şikâyet hakkı nedir?
Şikayet hakkı, bir suç sonucu zarar gören kişinin, kovuşturulması ihbara bağlı olan suçları araştırmak ve kovuşturmak için yasal süre içerisinde yetkili makamlara başvurma hakkıdır. Şikayet hakkı, bireye kesin olarak tanınan haklardan biridir. Bu nedenle, yalnızca bunu yapma hakkına sahip olan kişi bunu kullanabilir.
Hakkın Kullanılması Nedir Örnek?
Örneğin Medeni Kanun maddeleri.
Anayasal şikâyet hakkı nedir?
Şikayet hakkı, yani adalet arama özgürlüğü; Anayasa’nın 36. maddesinde: “Herkes, meşru her türlü vasıta ve yolla, davacı veya davalı olarak yargı mercileri önünde dava açma, savunma ve adil yargılanma hakkına sahiptir.” denilmektedir.
Şikâyet asılsız çıkarsa ne olur?
İşlenmediğini bildiği bir suçu, işlenmiş gibi yetkili makamlara ihbar eden veya bir soruşturmanın kolaylaştırılması amacıyla işlenmemiş bir suç hakkında delil veya emare uyduran kimse, üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Şikâyet hakkını kimler kullanabilir?
Şikayet hakkı, bireye sıkı sıkıya bağlı bir kamu hukuku hakkı olduğundan, şahsen kullanılmalıdır. Şikayetçi, gerçek bir kişi veya bir şirket, vakıf, dernek vb. olabilir. Ayrıca tüzel kişi de olabilir, örneğin: Tüzel kişiler şikayet haklarını yetkili organları aracılığıyla kullanırlar.
Hakkın türleri nelerdir?
Bunlar ölçülebilir ve başkalarına devredilebilir haklardır. Kişisel haklar (kişisel dokunulmazlık, din ve vicdan özgürlüğü vb.). Sosyal haklar (dinlenme hakkı, sağlık hakkı vb.). Ekonomik haklar (çalışma hakkı, sözleşme yapma hakkı vb.). Siyasi haklar (oy kullanma hakkı, siyasi parti kurma hakkı vb.).
Hakkın kötüye kullanımı nedir?
Hak sahibinin başkasına zarar verme niyeti olmasa bile, yaptığı fiil açıkça dürüstlük kurallarına aykırı ise ve başkasına zarar veriyorsa veya hak sahibine sağladığı yarar ile başkasına verdiği zarar arasında aşırı bir dengesizlik varsa bu durumu hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirebiliriz.
26 suç nedir?
Madde 26 – (1) Hiç kimse, hakkını kullandığı için cezalandırılamaz. (2) Hiç kimse, serbestçe kullanabileceği bir hakka ilişkin olarak açık rızası kapsamında işlediği bir fiilden dolayı cezalandırılamaz.
Haksız şikayet nedir?
Geçerli bir sebep veya somut bir delil olmaksızın, sadece rahatsızlık ve huzursuzluk yaratmak, özellikle şikâyetçiyi taciz etmek amacıyla yapılan şikâyetler haksız sayılır.
Hakkımda şikayet olduğunu nasıl öğrenebilirim?
Hakkınızda bir soruşturma yürütülüp yürütülmediğini sorumlu savcılıktan öğrenebilirsiniz. Alternatif olarak, tanık olarak çağrıldığınızda veya size bildirim yapıldığında soruşturma hakkında bilgilendirilebilirsiniz. İşlemleri bir avukat yardımıyla yürütmenizin sizin için yararlı olacağına inanıyoruz.
Asılsız ihbar nereye şikayet edilir?
Maruz kaldığınız suçun araştırılmasını istiyorsanız Cumhuriyet savcılığına, polis veya jandarma birimlerine başvurabilirsiniz.
Kanıt olmadan şikayet edilir mi?
Merhaba, Kanıt veya delil olmadan yapılan bir şikayet karmaşık yasal sonuçlara yol açabilir. Şikayetin doğruluğu delillerle desteklenmiyorsa, şikayet edilen kişiye zarar verilmesi olasılığı yüksektir.
Haksız yere iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?
İftiraya uğrayan kişi ne yapmalıdır? İftiraya uğrayan kişi şikayette bulunabilir. Şikayet kolluk kuvvetlerine veya Başsavcılığa yapılabilir.
Biri sana iftira atarsa ne yapmalı?
İftiracı biliniyorsa, şikayet için iki yer seçilebilir. Bunlar Başsavcılık ve yaşadığınız şehirdeki kolluk kuvvetleridir. Şikayetçiye iftira atmaktan dolayı cezalandırılmak için, mağdurun kendisine iftira atıldığını kanıtlaması gerekir. Bu, deliller ve tanıklar aracılığıyla yapılır.
Şikayet hakkı kaç gündür?
Takip konusu suçlarda, itiraz süresi mağdurun “suçu” ve “faili” öğrendiği tarihten itibaren 6 aydır. 6 aylık itiraz süresi, suçun mağduru veya mağdurlarının daha sonra suçu veya faili öğrendiği günden itibaren başlar.
Cimer şikâyet hakkı ne kadar?
BAŞVURUMA NE KADAR SÜREDE CEVAP ALABİLİRİM? 1) 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun kapsamındaki talep ve şikâyetlere cevap verme süresi 30 gündür.
15 yaşındaki çocuk şikayetçi olabilir mi?
Yasal olarak, herkes kendisine karşı işlenen bir suç hakkında şikayette bulunma hakkına sahiptir. Bu nedenle, 12 yaşından küçük kişiler de şikayette bulunma hakkına sahiptir. Ancak, 15 yaşından küçük tüm çocuklar için şikayet hakkının kullanımı yasal temsilcilerine (ebeveynlerine) aittir.
Hakkımızda şikayet varsa ne olur?
Hakkınızda bir şikayette bulunulduysa, soruşturma şikayetçinin polis karakoluna veya savcılığa gidip şikayetçi olarak ifade vermesiyle başlar. Soruşturmayı yürüten kolluk kuvvetleri daha sonra savcı adına ifadenizi alır.