Türkçe dönemi kaça ayrılır?
Anadolu’daki siyasal ve toplumsal gelişmelere bağlı olarak Eski Anadolu Türkçesi üç döneme ayrılabilir: Selçuklu dönemi Türkçesi, Beylikler dönemi Türkçesi ve Osmanlı Türkçesine geçiş dönemi Türkçesi.
Türkçenin dönemleri nelerdir?
Ana Altay Dönemi: Türk dili tarihinin en erken dönemi “Altay Dil Birliği” dönemidir. … Erken Türk Dönemi: … Proto-Türk Dönemi: … Karahanlı Dönemi (XI-XII yüzyıllar. … Orta Türk Dönemi (XIII-XVI … Harezm Türkçesi Dönemi (XIV yüzyıllar)) .. Kıpçak Türk Dönemi (XIII-XVI yüzyıllar)… Modern Türk Dönemi.
Türkçenin kolları nelerdir?
Bunlardan en önemlileri Türkçe, Azerice, Türkmen, Kazakça, Karakalpak, Kırgız, Özbek, Uygur, Tuva, Yakut, Tatar, Başkurt ve Çuvaş dilleridir.
Türkçenin gelişim dönemleri nelerdir 4. sınıf?
Tekin ve Ölmez, Türk dilinin tarihî dönemlerini şöyle sıralamışlardır: Erken Türkçe dönemi (başlangıçtan günümüze kadar), Proto-Bulgar ve Proto-Türkçe dönemi (1.-6. yüzyıllar), Erken Türkçe ve Eski Bulgarca dönemi (6.-11. yüzyıllar), Orta Türkçe ve Orta Bulgarca dönemi (11.-16. yüzyıllar), Yeni Türkçe ve Çuvaşça dönemi (16. yüzyıl).
Orta Türkçe dönemi nelerdir?
ORTA TÜRKÇE (MS 13. yüzyıldan 11. yüzyıla kadar batıya yönelen Oğuz boyları da kendi lehçeleriyle metinler yazarak Anadolu Türkçesini oluşturmuşlardır. Orta Türkçenin başlıca lehçeleri şunlardır: Harezm Türkçesi, Kıpçak Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Çağatay Türkçesi, Volga Bulgar Türkçesi.
Türkçe kaç gruba ayrılır?
TürkçeDil ailesiTürk dilleriŞaz TürkçesiOğuz dil grubu (güneybatı kolu)Batı Oğuz koluTürkçeErken formlarEski Anadolu TürkçesiOsmanlı TürkçesiStandart formlarİstanbul TürkçesiLehçelerKıbrıs TürkçesiKaramanlı TürkçesiIrak Türkmen TürkçesiSuriye Türkmen TürkçesiRumeli TürkçesiMeshet Türkçesi19 satır daha
Türkçe kaç kola ayrılır?
Yayılış alanlarına göre Türkçe, Kuzeydoğu Türkçesi ve Batı Türkçesi olmak üzere iki kola ayrılır.
Eski Türkçe dönemi nedir?
Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk dönemidir. Dönem iki alt dönemde incelenir: Orhun Türkçesi ve Eski Uygur Türkçesi. VIII., kesin tarihlerle tarihlendirilebilen Orhun Türkçesinin ilk belgesi. 19. yüzyılın ortalarındaki Orhun yazıtlarından Uygur Türkçesinin 13. yüzyılda tarihten kaybolduğu açıktır. Bir yüzyıla kadar sürer.
15 ve 20 yy Türkçenin hangi dönemi?
Bu dönemin en önemli eserleri şunlardır: Zemahseri’nin Mukaddimetü’1-Edeb’i, Rabguzi’nin Kısasu’l-Enbiya’sı, Kutb’un Hüsrev-ü Şirin’i, Harezmî’nin Muhabbatname’si ve Nehcü’l-Ferâdî’nin eserleri. 3. Çağatay dönemi (15-20. yüzyıllar): Doğu Orta Türk döneminin son aşamasını temsil eder.
Modern Türkçe dönemi ne zaman?
Yeni Türkçe dönemi XVI-XX. Yüzyılları kapsar. Bu dönemde Türk, Osmanlı, Çağatay, Özbek ve Azerbaycan topraklarında zengin bir edebiyat yaratılmıştır. “Modern Türkçe” terimi Türk şivelerini ifade eder.
Türkiye’nin Türkçesi hangi dönemde gelişti?
Yüzyıllar arasındaki dönemdir. Bu dönemde Eski Türkçenin izleri tamamen kaybolmuştur. Farsça ve Arapçadan çok fazla etki vardır. Beş yüzyıl boyunca Osmanlı devletinin yazı dili olarak kullanılmıştır. 3) Türkiye Türkçesi: 1908’de İkinci Meşrutiyet’le başlayan dönem günümüze kadar devam etmektedir.
Türkçenin yazılı dönemine ait ilk evre nedir?
Türk dilini Orhun Türkçesi ile başlayarak üç döneme ayırmış ve buradan yazılı ürünler üretmeye başlamıştır. Başka bir deyişle, Orhun Türkçesi ilk dönemin orijinal yazılı diliydi. Bu iki araştırmacının çalışmalarında Uygur Türkçesi, Eski Türkçe dönemine dahil edilen bir diğer Türk yazılı dilidir.
Gelişim dönemleri nelerdir?
Öncelikle gelişimsel evreleri göz önünde bulundurulmalıdır. ENFEKSİYON 0-3. ERKEN ÇOCUKLUK 3-7. İKİNCİ ÇOCUKLUK 7-12. ERGENLİK 12-18. Ergenlik 18-30. YETİŞKİN 30-60. YAŞ 60– —
Eski batı türkçesi ne demek?
Batı Türkçesi (11. yüzyıl – …) Batı Türkçesi terimiyle Anadolu’da başlayan ve günümüze kadar devam eden yazılı dili kastediyoruz. Batı Türkçesi esasen Oğuz halkının yazılı dilidir. Oğuz halkı çok eski bir Türk kabilesidir. Köktürk yazıtlarında da Oguz ismine rastlıyoruz.
Türk dili kaç yazı diline ayrılır?
Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurca, Gagavuzca, Karakalpak, Kumuk, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvanca, Çuvaşça ve Yakutçadır.
Türkçede zaman kaça ayrılır?
Günümüzde Türkçede fiillerin çekimli hallerinde beş tane zaman kipi bulunmaktadır, bunlardan ikisi geçmiş zamandır: 1) Şimdiki zaman 2) Geniş zaman 3) Görünür geçmiş zaman (-geçmiş zaman) 4) Anlamlı ya da görünmeyen geçmiş zaman (-geçmiş zaman) 5) Gelecek zaman.
15 ve 20 yüzyıllar arası Türkçenin hangi dönemidir?
Bu dönemin en önemli eserleri şunlardır: Zemahseri’nin Mukaddimetü’1-Edeb’i, Rabguzi’nin Kısasu’l-Enbiya’sı, Kutb’un Hüsrev-ü Şirin’i, Harezmî’nin Muhabbatname’si ve Nehcü’l-Ferâdî’nin eserleri. 3. Çağatay dönemi (15.-20. yüzyıl): Doğu Orta Türk döneminin son aşamasını temsil eder.
Eski Türkçe dönemi nedir?
Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk dönemidir. Dönem iki alt dönemde incelenir: Orhun Türkçesi ve Eski Uygur Türkçesi. VIII., kesin tarihlerle tarihlendirilebilen Orhun Türkçesinin ilk belgesi. 19. yüzyılın ortalarındaki Orhun yazıtlarından Uygur Türkçesinin 13. yüzyılda tarihten kaybolduğu açıktır. Bir yüzyıla kadar sürer.
Uygur türkçesi hangi döneme aittir?
Uygur Türkçesi, 7. ve 8. yüzyıllardan itibaren Türk boylarının ve bu boylardan biri olan Uygurların dilidir. 10. yüzyıldan 11. yüzyıla kadar kullanılan Güneydoğu Türkçesinin doğu alanındaki bir lehçe grubudur ve bu alanda geliştirilen bir yazı dilidir. Genel olarak, Eski Türkçe içindeki bu dönem dil tarihi ve dilbilim araştırmalarında değerlendirilir.