Kanunsuz grev nedir?
Kanunda, “toplu iş sözleşmesi yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde işçilerin ekonomik ve sosyal durumları ile çalışma koşullarını korumak veya iyileştirmek” olarak tanımlanan mesleki amaç dışında grev yapılması hukuka aykırıdır.
İşveren lokavt kararı alırsa ne olur?
İşyerinde grev kararı alınmışsa, işveren kendi işyerinde çalışmak isteyen çalışanları işe alabilir. Ancak, bir işyerinde lokavt kararı verilmişse, çalışan artık o işyerinde çalışamaz. (Zorla çalışacak çalışanlar istisnadır.) 13 Ekim 2024
Lokavt nasıl sona erer?
Yasal grev ve lokavt bildirimle sona erer. Yasal grev veya lokavt, yetkili makam tarafından işyerinde kararın ilan edildiği gün sona erer; ilgilinin kararını aldığı veya yetkili makama bildirdiği gün sona ermez.
Lokavt kararı nedir?
Yukarıda da belirtildiği gibi lokavt, bir çalışanın belirsiz bir süre için işten uzaklaştırılması durumudur. Toplu iş sözleşmesinin 26. maddesi çerçevesinde lokavt, işveren ile çalışan arasındaki anlaşmazlık ve uyumsuzluklar nedeniyle bir çalışanın süresiz olarak işten uzaklaştırılmasıdır.
Yasadışı grev ne demek?
Grev ve yasadışı grev Toplu iş sözleşmesi yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde, işçilerin ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma koşullarını korumak ve iyileştirmek amacıyla kanun hükümlerine uygun olarak yaptıkları greve yasal grev, bu koşullar oluşmadan önce yapılan greve ise yasadışı grev denir.
Grev ve lokavt arasındaki fark nedir?
Toplu iş hukukunda mücadelenin çözümlerinden biri grev, diğeri ise lokavttır. Grevler işçilerin işverenler üzerinde ekonomik baskı kurmasının bir aracıdır ve lokavtlar da işverenlerin işçiler üzerinde ekonomik baskı kurmasının bir aracıdır. Anayasa’nın 54. maddesinde düzenlenen grev ve lokavt hakkı ilk olarak 1961 Anayasası’nda yer almıştır.
Kanun dışı lokavt ne demek?
İşveren yasal lokavtın sona ermesine rağmen tüm çalışanları işe almazsa, işverenin bu davranışı hukuka aykırı bir lokavt teşkil eder. Mesleki bir amaca hizmet etmeyen, yasaya uygun olarak gerçekleştirilmeyen veya lokavt yasağına veya lokavt askıya alınmasına rağmen gerçekleştirilen bir lokavta hukuka aykırı bir lokavt denir.
Grevde maaş ödenir mi?
Buna göre: “İşverenler grev (ve lokavt) süresince iş sözleşmesi askıda kalan işçilere ücret ve sosyal yardım ödeyemezler; bu süre kıdem tazminatının hesaplanmasında dikkate alınamaz. Toplu iş sözleşmelerine veya iş sözleşmelerine aykırı hükümler konulamaz.”
Grev yapan işçi işten çıkarılabilir mi?
6356 sayılı Kanunun 70. maddesinin 1. fıkrasına göre; Kanuna aykırı grev yapılması halinde işveren, grevi teşvik eden, greve katılan veya greve katılmaya veya grevi sürdürmeye teşvik eden işçilerin iş sözleşmelerini haklı nedenle feshedebilir. Bu durumda işçilere fesih halinde kıdem tazminatı veya ihbar tazminatı ödenmez.
Lokavt yasal mı?
1982 Anayasası’nın 54. maddesi lokavtların şartlarını ve sınırlarını düzenler. İlgili yönetmeliğe göre lokavt sırasında kamu malına zarar vermek yasaktır. Ayrıca işçiler lokavt sırasında işyerine maddi zarar verirlerse bağlı sendika işyerine zararı tazmin etmekle yükümlüdür.
Grev en fazla kaç gün sürer?
Yasal grev ve lokavtın barınma hakkına etkisi (Md.) Ancak 2822 sayılı Kanun’un 44/I maddesindeki 90 günlük sınırlama yeni düzenlemede yer almamıştır. Başka bir deyişle, grev-lokavt devam ettiği sürece işveren, çalışanları sağladıkları barınma yerlerinden çıkaramamaktadır.
Grevde işe gidilir mi?
İşveren, greve katılmayan veya greve katılmaktan vazgeçen işçileri işe alıp almamakta serbesttir. Greve katılmayan veya greve katılmaktan vazgeçen işçiler yalnızca kendi işyerlerinde çalışabilirler. Bu işçiler, greve katılan işçilerin işini yapmaya zorlanamazlar.
Lokavt nasıl uygulanır?
Uyuşmazlığın tarafı olan işveren sendikası veya sendikasız işveren, grev kararının kendisine tebliğinden itibaren 60 gün içinde lokavt kararı verebilir. Lokavt kararı, bu süre içinde diğer tarafa 6 iş günü önceden bildirilmesi gereken bir tarihte uygulanabilir. Grev ve lokavt kararları, kararı veren tarafça işyerinde ilan edilir.
Grev ve lokavt dışı kalacak işçiler nasıl belirlenir?
“Grev ve lokavttan hariç tutulacak işçilerin niteliği, sayısı ve yedekleri, toplu görüşmenin başlamasından itibaren altı iş günü içinde işveren veya işyerindeki vekili tarafından yazılı olarak bildirilir ve bu bildirimin bir örneği de parti işçi sendikasına verilir.
Lokavt kararı nasıl alınır?
Mahkemenin lokavt kararıyla işyerinde faaliyetin tamamen durdurulması kararı, işveren veya vekili tarafından kendi kararıyla veya işveren sendika üyesi ise işveren sendikası tarafından alınabilir.
Grev türleri nelerdir?
Mevzuatımızda, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda düzenlenen grev türü yasal grev ve yasadışı grev olmak üzere iki türlüdür.
Grevin yasak olduğu işler nelerdir?
Aşağıdaki işlerde grev ve lokavt yapılamaz: can ve mal kurtarma işleri, cenaze ve defin işleri, hidroelektrik, elektrik, gaz ve termik santrallerin ihtiyacını karşılamak üzere linyit üretimi, doğal gaz ve petrol sondajı, üretimi, tasfiyesi, dağıtımı, üretimi nafta veya doğal gazla başlayan petrokimya tesisleri,Daha fazla makale…
Sendika kararı olmadan grev yapılabilir mi?
Bu bağlamda, kanun ve Anayasa, yasal grevin yalnızca toplu pazarlık çerçevesinde mümkün olduğunu belirtmektedir. Toplu pazarlık sürecini yalnızca yetkili bir sendika yürütebilir. Başka bir deyişle, toplu sözleşme yapma yetkisine sahip bir sendika yoksa yasal grev olamaz.
Yasal grev nedir?
Toplu iş sözleşmesi yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde, işçilerin ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma koşullarını korumak veya iyileştirmek amacıyla Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmeleri Kanunu hükümlerine göre yapılan greve yasal grev denir.