Descartes’e göre kesin ve doğru bilginin kaynağı nedir?
Descartes’a göre “sezgi” kesinliğe giden yoldur. Şüphe edilemeyecek bir temel aramak için şüphe yöntemini kullanan Descartes, edindiği “cogito” bilgisine güvenir. Ona bu kesinliği veren şey “sezgi”dir, sezgi kesinliğin kaynağıdır.
Descartes’in düşüncesi nedir?
Descartes doğuştan bilgi teorisini ve tüm insanların Tanrı’nın üstün gücü sayesinde bilgiyle doğduğunu savundu. Daha sonra filozof John Locke (1632-1704) tarafından bir deneyci olarak meydan okunan bu doğuştan bilgi teorisiydi. Deneycilik, tüm bilginin deneyim yoluyla edinildiğini savunur.
Descartes hangi akımı savunur?
Rene Descartes modern felsefenin kurucusu olarak kabul edilir ve kurduğu felsefeye rasyonalizm denir. Bunun nedeni, Orta Çağ’ın Hristiyan vahiy düşüncesinden farklı olması ve aklı felsefede ve özellikle metafizikte tek otorite olarak görmesidir.
Descartes’ın töz anlayışı nedir?
Descartes’a göre madde ve zihin veya ruh ve beden iki farklı ama bir arada var olan tözlerdir. Ruhun temel özelliği düşünmek iken, bedenin temel özelliği uzayı işgal etmektir. Başka bir deyişle, beden veya madde uzayı işgal eder ama düşünemez; ruh düşünebilir ama uzayı işgal edemez.
Descartes’e göre doğru bilgiye nasıl ulaşılır?
Descartes’a göre şüphe, hakikat ve kesinlik bilgiye erişim olarak kullanılır. Bu şekilde mutlak ve sarsılmaz bir ilkeye ulaşılır, sağlam bir temel oluşturulur ve sonunda kesinlikle sağlam bir paradigma yaratılır (Weber, 1998).
Kesin ve doğru bilginin kaynağı nedir?
Kesin, doğru ve evrensel bilginin kaynağı akıldır.
Descartes ne demiş?
(Düşünüyorum, öyleyse varım) René Descartes.
Felsefenin babası kimdir?
Antik Yunan’da felsefenin babası Thales’tir. Thales aynı zamanda deterministik ve indeterministik tartışmasını başlatan kişidir. Thales her şeyin kökenini veya Arkhe’yi suya dayandırmıştır. Daha sonra gelen Anaximenes ise havaya dayandırmıştır.
Platon’a göre bilginin kaynağı nedir?
Platon her şeyden önce bir rasyonalist filozoftur. Başka bir deyişle, bilginin tek kaynağının zihin olduğuna inanır.
Descartes tanrının varlığını nasıl kanıtlar?
III. Meditasyon’da Descartes, zihinde bulduğumuz Tanrı fikrini, zihnin dışında bir Tanrı’nın varlığının kanıtı olarak sunar. Ona göre, zihnimizde aşkın, sonsuz bir töz, her şeyin yaratıcısı olarak tanımladığımız bir Tanrı kavramı vardır ve böyle bir varlık kavramı, sonlu doğamızın eseri olamaz.
İlk filozof kimdir?
Milet’li Thales (Yunanca: Θαλῆς, Thalēs; yaklaşık MÖ 624/623 – MÖ 548/545) İyonya, Milet’ten gelen antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrates öncesi filozoftur. İlk filozoflardan biri olduğu için felsefe ve bilimin öncüsü olarak kabul edilir.
Kant’a göre bilginin kaynağı nedir?
Immanuel Kant’a göre bilginin kaynağı sorunu. Ona göre, bilgi için hem deneyim hem de akıl gereklidir. Dış dünyadan gelen şeylere ve zihnin bu şeylere kendi damgasını vurmasına ihtiyaç vardır.
Doğru bilgi kaynakları nelerdir?
Kuran’a göre, gerçek bilginin üç kaynağı vardır: 1 – akıl, 2 – vahiy, 3 – duyular. İslam Zulcenahein’dir. Yani iki kanatlı bir dindir. Hem akla hem de teslimiyete dayanır.
Doğru bilginin kaynağı akıl nedir?
Rasyonalite, bilginin kaynağının akıl olduğunu belirtir; doğru bilginin ancak akıl ve düşünme yoluyla elde edilebileceğini savunan felsefi yaklaşıma verilen addır. Bu nedenle kesin ve evrensel bilgi ancak akıl ve tümdengelimli metodolojik yaklaşımla elde edilebilir.
Felsefede bilginin kaynağı nelerdir?
Bilakis felsefe, bilgiyi, teolojik tartışmaların ve birbirlerine karşı yapılan reddiyelerin gündeme getirildiği Takhafut geleneğine benzer şekilde sınıflandırır. Bilgi kaynaklarına gelince, teolojik geleneğin tamamen bunlara adanmış olmasıyla birlikte, üç bilgi kaynağı olduğunu söyler. Bunların duyular, haberler ve akıl olduğunu söyler.
Platon’a göre bilginin kaynağı nedir?
Platon her şeyden önce bir rasyonalist filozoftur. Başka bir deyişle, bilginin tek kaynağının zihin olduğuna inanır.