Birleştirme kararı istinaf edilir mi?
“Aynı yargı çevresinde, aynı derece ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde verilen davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemesi kararlarına karşı ancak ilamla birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.
Birleştirme kararına itiraz edilebilir mi?
CMK’nın 267. maddesinde; hâkim kararları ve kanunla belirlenen hallerde mahkeme kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabileceği hükme bağlanmıştır. CMK’nın birleşmeye ilişkin hükümleri incelendiğinde, bu kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabileceğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır.
Birleştirme kararından sonra ne yapılır?
Birleşme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye derhal tebliğ edilir (HMK m. 166/3). Birleştirme kararını veren mahkeme (ikinci davanın açıldığı mahkeme) bu kararla davadan çekildiği için birleştirme kararı kesin karar olup, bu karara karşı yalnızca istinaf yoluna başvurulabilir.
Anayasa mahkemesi birleştirme kararı verirse ne olur?
(3) Birleştirme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye gecikmeksizin bildirilir. (4) Davalar aynı veya benzer sebeplerle açılmışsa veya bir davadaki hüküm diğerini etkiliyorsa bağlantı vardır.
Birleştirme kararı tebliğ edilir mi?
HMK MADDE 166 – İlk davanın açıldığı mahkeme, başvurunun kabulü ve davaların birleştirilmesine ilişkin kesin kararın verildiği andan itibaren bu karara bağlı kalır. (3) Birleştirme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye gecikmeksizin tebliğ edilir.
Birleştirme kararı ne demek?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
Birleştirme hangi dosyada yapılır?
(1) Aynı yargı çevresindeki aynı derece ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde açılan davalar, ilk davanın açıldığı mahkemeye başvurulması üzerine veya kendiliğinden, aralarında bağlantı varsa davanın her aşamasında birleştirilebilir.
Birleşen davada ıslah nasıl yapılır?
Dava birleştirme durumunda yeniden yapılandırma Bu nedenle, hala iki dava vardır. Bu nedenle, taraflar birleşik davacı-davalı varlık olarak anılır. Birleşme kararı verilen dosyalar iki ayrı dosya olduğundan, taraflar her dosya için ayrı ayrı düzeltme hakkını kullanabilirler.
CMK Madde 116 Nedir?
Ceza Kanunumuzun 116. maddesine göre, ‘Yakalanması hususunda kuvvetli şüphe bulunan veya suç delili elde edilebilecek şüpheli veya sanığın üstü, eşyası, evi, işyeri veya kendisine ait diğer yerler aranabilir.’
İçtihadı birleştirme kararları bağlayıcı mı?
Yargıtay’da içtihatların birleştirilmesi Yargıtay’ın içtihatların birleştirilmesine ilişkin kararları bağlayıcıdır.
Davalar neden birleştirilir?
Uyuşmazlığın özel durumunda, tarafların iddia ve itirazlarının birlikte değerlendirilmesi, davalar arasında hukuki ve olgusal bir bağlantının olduğu ve bir davada alınacak kararın diğerini etkileyeceği varsayımına dayanır. Bu nedenle, davalılara karşı ileri sürülen iddiaların birlikte görülmesi gerekir.
Aynı suçtan tekrar dava açılır mı?
1. Hiç kimse, bir suçtan dolayı, o Devletin ceza muhakemesi usulüne ve kanununa göre kesinleşmiş bir hükümle mahkûm edildiği veya beraat ettiği bir suçtan dolayı, o Devletin yargı yetkisi içinde yeniden yargılanamaz veya mahkûm edilemez.
Birleştirme kararı istinaf edilebilir mi?
(1) Aynı yargı çevresindeki aynı derece ve unvandaki hukuk mahkemelerince verilen davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemesinin kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemesinin kararlarına karşı ancak hükümle birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.
İçtihadı birleştirme kararları yardımcı kaynak mı?
Bu ikinci tür hukuk sisteminde, içtihat hukuku doğrudan bir kaynak olmaktan ziyade yardımcı bir kaynak olarak kabul edilir. Hukukun temel yapısı emsallere dayanır.
Anayasa Mahkemesi kararlarına itiraz edilebilir mi?
Kabul edilebilirliği tespit edilen her başvurunun esaslı incelemesi dairelerin sorumluluğundadır. Başraportör idari reddi kararlaştırır ve bu karar başvuru sahibine bildirilir. Bu karara karşı, bildirim tarihinden itibaren yedi gün içinde Komisyona itiraz edilebilir.
Görevsizlik kararı istinaf edilir mi?
Görevsizlik kararı dosya üzerinden duruşma yapılmaksızın verilir. Görevsizlik kararı kesin usul kararıdır. Miktarı veya değeri üç bin Türk Lirasını aşmayan görevsizlik kararları kesindir. Görevsizlik kararlarına itiraz edilebilir.
Ara karar istinaf edilebilir mi?
HUKUKİ GEREKÇELER Kesin olmayan kararlar (ve ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz kararları gibi kanunda öngörülen diğer kararlar) hakkında temyiz yoluna başvurulamaz. İhtiyati kararlar, esas karara etki etmeleri nedeniyle ancak esas kararla birlikte temyiz yoluna başvurulabilir.
Tahliye kararı İstinafa tabi mi?
Başka bir deyişle, ev sahibi kiracıya karşı icra takibi başlatabilir. Kiracı bu kovuşturmaya itiraz etse bile, bu itiraz kovuşturmayı sona erdirmez. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin tahliye kararına karşı itiraz edilemez. Tahliye kararlarına karşı itiraz imkânı vardır.
2 kez istinaf olur mu?
Temyiz süresi içerisinde ikinci kez itiraz edilebilir. (Hukuk Dairesi – Karar: 2019/9846)