Çekte ibraz yeri neresidir?
ÇEKİN YAZILMASI VE SUNUMU Ödeme aşaması, çek sayfasının ödeme tarihinde ve ödeme yerinde alıcı bankaya sunulmasıyla başlatılır. Ödeme yeri çekte belirtilmemişse, alıcının şirket adının yanında belirtilen yer ödeme yeri olarak kabul edilir. Herhangi bir ildeki alıcı bankanın şubesinde sunulması da mümkündür.
Çekte yetkili icra dairesi neresidir?
Çekle döviz takibi borçlunun ikametgahındaki genel yetkili icra dairesinde (HMK m. 6) yapılır, zira ödeme yeri alıcı bankanın bulunduğu yerdir (HMK m. 10) ve ayrıca mahalli icra dairesinde (HMK m. 10) yapılır. Maddeye göre çekin düzenlendiği icra dairesinde yapılabilir.
Çek hangi şubeye ibraz edilir?
Buna göre çek genellikle alıcı bankanın ödeme yerinde ibraz edilir[2]. Uygulamada, ödeme yeri çek üzerinde özel olarak belirtilmez. Bu nedenle, çek düzenleyicinin çek hesabını açtığı ve çekte alıcının şirket adının yanında görünen banka şubesinin yeri ödeme yeridir[3].
Çek takibi nerede başlatılır?
Çek takibinin, borçlunun yerleşim yerindeki genel yetkili icra dairesi nezdinde ve muhatap bankanın bulunduğu yer ödeme yeri sayıldığından, ayrıca çekin düzenlendiği yerdeki icra dairesi nezdinde başlatılması mümkündür.
Çek keşidecisi nerede yazar?
Öncelikle ticari faaliyetlerde bulunan ve çek başvuruları bankalara duydukları güven nedeniyle kabul edilen kişilere “çekici” denir. Ayrıca kişinin çek defterinde adı, soyadı ve hesap bilgileri yer alır. Bu noktada: “Çekici çekin üzerinde nereye yazar?” sorusunun cevabı çekin ön yüzünde bulunabilir.
Çek başka şubeden tahsil edilir mi?
Çek bozdurma, çekin üzerinde adı bulunan bankanın herhangi bir şubesinde yapılabilir. O anda mevcut bankaya ulaşmak mümkün değilse, çek bozdurma diğer bankalarda yapılabilir.
Yetkili icra dairesi neye göre belirlenir?
İlamsız icrada genel yetkili merci, takip sırasında borçlunun yerleşim yerindeki icra dairesidir. (HMK m. 6, 7; TMK m. 19-22) Yerleşim yeri, Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre belirlenir.
Çekin başka bir bankaya ibraz edilmesi durumunda hangi kurum devreye girer?
Ancak çekin hesabın bulunduğu şubeden başka bir şubeye ibraz edilmesi halinde, çek karşılığı olan tutar o şubede talep edilmek suretiyle ödeme yapılır.
Çek keşide yeri ilçe olabilir mi?
Yargıtay, düzenleme yerinin açıkça bilinmesi şartıyla kararın kısaltılmış bir biçimde yazılmasının mümkün olduğunu kabul etmiştir. Ayrıca, birden fazla düzenleme yeri varsa çek geçersiz sayılır. Düzenleme yerinin il, ilçe, köy veya bucak gibi bir medeni hukuk yeri olarak gösterilmesi gerekli ve yeterlidir.
Çekte 10 günlük ibraz süresi ne zaman başlar?
Çekte düzenleme yerinin ödeme yerinden farklı olmasına göre on gün, bir ay ve üç ay olmak üzere üç ayrı ibraz süresi bulunmaktadır. Buna göre; çek düzenleme yerinde ödenecekse, düzenleme tarihinden itibaren on gün içinde muhatap bankaya ibraz edilmesi gerekmektedir.
Çek nereden tahsil edilir?
Çek bankada tahsil edilir. Bir kişinin adına yazılmış bir çek, bankada üzerinde gösterilen tutar karşılığında nakde çevrilebilir. Çekte gösterilen tutar çeki yazan kişinin hesabında değilse, banka çekin tahsil edilemediğini bildirir çünkü çekin adına yazılmış olan kişi tahsilat yapamaz.
Çek gününde ibraz edilmezse ne olur?
Çek ibraz süresinin kaçırılmasının sonuçları Çek hamili vadelere uymazsa ve çeki zamanında ibraz etmezse, çek senet statüsünü kaybeder. Bu, çekin artık ciro edilemeyeceği ve senet özelinde bir icra prosedürü çerçevesinde zorunlu icra yoluyla tahsil edilemeyeceği anlamına gelir.
Çekte yetkili icra dairesi neresi?
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi’nin 2015/1884 E. 2016/3859 K. sayılı kararında; “Haciz konusu poliçede kayıtlı borcun tahsil edildiği (yerine getirildiği) icra dairesi, aynı zamanda haciz işleminde de görevli icra dairesidir.
Çeki kim icraya koyabilir?
Çek hakkında seçimlik takip yetkisi bulunduğundan, icra takibi alacaklı tarafından çekin düzenlendiği yerde, muhatabın banka şubesinin bulunduğu yerde veya borçlunun veya borçlulardan birinin yerleşim yeri veya ticaret sicil adresinin bulunduğu yerdeki icra dairesinde açılabilir.
Karşılıksız çek icraya nasıl konur?
Çeki dolaşım sırasında imzalayan kişi, belirli koşullar altında başvurunun borçlusu olur. Ayrıca, çeki düzenleyen bir kişi de vardır. Çeki geri dönen kişi, icra dairesine giderek bu başvurunun borçlularına veya çeki düzenleyen kişiye karşı icra takibi başlatabilir.
Çekte ibraz tarihi nerede yazar?
İbraz süresi, çekin üzerinde yazılı düzenleme tarihinden başlar. İbrazın zamanında yapılıp yapılmadığı, çekin arkasında alıcı banka tarafından yazılı ibraz tarihine göre belirlenir. İbrazın yapılması gereken süre, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 796. maddesinde düzenlenmiştir.
Çek ibraz ne demek?
İbraz, bir çekin ödeme makbuzu için bankaya veya takas odasına sunulması anlamına gelir.
Çekin takas odasına ibrazı nedir?
Günümüzde uygulamada, çek sahibi genellikle elinde tuttuğu çeki tahsilat veya temlik amacıyla, sürekli bir iş ilişkisi içinde olduğu alıcı bankadan başka bir bankaya teslim eder. Banka bu çeki doğrudan alıcı bankaya sunmaz, ancak çeki genellikle takas odasına sunar.
Çekte 10 günlük ibraz süresi ne zaman başlar?
Çekte düzenleme yerinin ödeme yerinden farklı olmasına göre on gün, bir ay ve üç ay olmak üzere üç ayrı ibraz süresi bulunmaktadır. Buna göre; çek düzenleme yerinde ödenecekse, düzenleme tarihinden itibaren on gün içinde muhatap bankaya ibraz edilmesi gerekmektedir.