İçeriğe geç

Bir Teknenin Diğerine Veya Bir Iskeleye Yanaşmasına Ne Ad Verilir

Teknenin iskeleye yanaşmasına ne denir?

Bir teknenin diğer bir tekneye, iskeleye veya rıhtıma yan yatmış şekilde yanaşmasına “aborda” denir.

Geminin yanaşmasına ne denir?

Aborda, bir geminin diğer bir gemiye, iskeleye veya rıhtıma yanları tamamen açık bir şekilde yaklaşmasıdır.

Bir teknenin sahilden veya iskeleden yada limandan açıkta beklemesine ne denir?

FAALİYET: İskele veya limanda açıkta bekleyen bir tekne.

Geminin diğer adı nedir?

Barka yelken, brigantin vb. Birçok büyük gemiye genellikle tekne denir. Denizaltılar bunun en iyi örneğidir. Geleneksel olarak tekne olarak adlandırılan diğer büyük gemi türleri büyük okyanus yük gemileri, nehir tekneleri ve feribotlardır.

Hayboci ne demek?

Denizcilik terimleri👉 Hayboci ne anlama geliyor? ⚓ Hayboci, çapa ırgatının üstündeki demirin, çapa ırgatının elektrik motorunun izin verdiği kadar hızlı, yavaş ve kontrollü bir şekilde çıkarılmasıdır. Bu tip çapalama, çapalama derinliği büyük olduğunda veya çapalama derinliği bilinmediğinde kullanılır.

Denizcilikte funda ne demek?

Funda (Çapa bırakma): Bu, çapa vincinin mandalını serbest bırakma ve çapanın kendi ağırlığı altında hızla suya düşmesine izin verme komutudur. Türk denizcilik geleneklerinde, çapa atmak için “bismillah funda” komutu kullanılır. Vira (kaldırma): Bu, çapa vincini çalıştırma ve çapayı denizden kaldırma komutudur.

Tekne iskelesine ne denir?

Geminin sol (iskele) tarafı limanda yük ve personel boşaltmak için kullanılırken, kıdemli subaylar gemiye sağ (sancak) taraftan biner ve inerdi. Bu prosedür bugün hala aynı şekilde kullanılmaktadır. Bu terimler denizcilik sporlarında yelkencilikte kullanılırken, kürekte kullanılmaz.

Geminin limandan ayrılmasına ne denir?

Açık denizde olmak – Kıyıda veya iskelenin arkasında yatan bir gemi, pozisyonundan kalkar ve daha uzak bir yere demirlemek için kıyıdan uzaklaşır. Maruz kalma, fırtına veya deniz koşulları nedeniyle rahat bir barınak bulamamaları veya iskeledeki çalışmalarının tamamlanması nedeniyle de olabilir.

Teknede iskele sancak ne demek?

Teknenin sağ tarafını belirtmek için 🟢 “Yeşil” renkle işaretlenen bölüme sancak tarafı, teknenin sol tarafını belirtmek için 🔴 “Kırmızı” renkle işaretlenen bölüme ise iskele tarafı adı verilir.

Geminin tanımı nedir?

MADDE 931 – (1) Su üzerinde hareket etmek için kullanılan, yüzebilen ve çok küçük olmayan her türlü gemi, kendi başına hareket etme yeteneğine sahip olmasa bile, bu Kanundaki anlamda “gemi” sayılır.

Geminin yanına ne denir?

Gözlemci geminin ön tarafına doğru baktığında, gözlemcinin sağında kalan tarafa sancak, solunda kalan tarafa ise iskele denir.

Geminin direksiyonun adı nedir?

Dümen, suyun ve uçağın sapma hareketlerini gerçekleştirmek için kullanılan dikey dengeleyici üzerindeki kontrol yüzeyidir. İki tür direksiyon vardır: hidrolik ve kumanda kolu.

Denizcilikte alesta ne demek?

Hazırlık anlamına gelen bir uyarıdır. Bir işin yapılmasından önce ve sonrasını belirtir. Gemilerde “alesta” komutu verildiğinde manevra, vardiya ve operasyon gibi görevler için “hazır ol” anlamına gelir.

İskele Tornistan ne demek?

Turning, bir su aracını ters çevirerek döndürmek anlamına gelir. En geç 19. yüzyılda İngilizce “turn astern” teriminden Türkçeye geçmiştir. Genellikle acil durumlarda kullanılan ve küçük bir çapta hızlı dönüşe olanak sağlayan bir manevradır.

Gemi bordası nedir?

geminin bir tarafı; top bataryası bir savaş gemisinin bir tarafında bulunur; veya deniz savaşında koordineli ateş anlamına gelir. 16. yüzyıldan buharlı gemiciliğin ilk on yıllarına kadar, savaş gemilerinin gövdelerinin her iki tarafına monte edilmiş top bataryaları vardı.

Denizcilikte mola ne demek?

Denizcilikteki anlamıyla dövmek; bir noktaya bağlanmış ipi çıkarmak (sivil denizcilik terimiyle: koparmak) anlamına gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Nurdağı Escort